• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Usposabljanje mladinskih delavcev za delo s socialno izključenimi – Preventivni vzgojni sistem

V soboto, 18. 5. 2013 je Mreža za socialno vključenost – Vključen.si v v prostorih SMC Cerknica organizirala brezplačno delavnico na temo »Usposabljanje mladinskih delavcev za delo s socialno izključenimi – Preventivni vzgojni sistem«.

Delavnico sta vodila Marko Košnik, začetnik Salezijanske mladinske pastorale Sloveniji in trener za mladinske delavce in Živa Štiglic, dolgoletna prostovoljka na programih preventivnega vzgojnega sistema in predavateljica s področja asistence.

Preventivni vzgojni sistem, ki ga je utemeljil Janez Bosko, je metoda dela s socialno izključenimi mladimi, ki postavlja v središče mladostnika, njegove potrebe, težnje, naravnanost in ima za cilj skrbeti za celostno vzgojo mladine. Voditelja sta predstavila ključne elemente Preventivnega vzgojnega sistema in s praktičnimi primeri usposobila udeležence za uporabo te metode pri delu z mladimi.

 

Na delavnici smo spoznavali, kako omogočiti mladim, da se »počutijo doma«, da občutijo, da je organizacija, program … res za mlade, da je namenjena njim, da čutijo ozračje domačnosti in soodgovornosti. Prti tem smo nadzor zamenjali z asistenco, ki je temelj preventivnega vzgojnega sistema in gradnik vzgojnega okolja, ki ima in živi vrednote, ki pomaga k privzemanju pravih kreposti, ki navdihuje vedenje posameznikov, skupin in vse skupnosti.

Kot mreža za socialno vključenost želimo ponuditi NVO podporo na več ravneh delovanja nevladnega sektorja. Usposabljanje in s tem pridobivanje novega znanja bo omogočilo NVO uspešnejše delovanje in soočanje z raznimi problemi, ki so pojavljajo pri njihovem delovanju. Namen naše mreže je posameznim NVO omogočiti ustrezne pogoje delovanja in jim nuditi podporo, do katere žal zaradi vrste ovir same ne morejo dostopati. Kot mreža za socialno vključenost želimo na področju sociale uvajati nove možnosti, nova znanja, nove priložnosti.

 

DSC05075DSC05080DSC05087DSC05098

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943