• socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Strategija razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji dne 31. maja 2018 sprejela Strategijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023. Dostopna je na povezavi: Strategija razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023.
Kratka zgodovina postopka sprejetja strategije razvoja prostovoljstva.
Slovenska filantropija je skupaj s prostovoljskim sektorjem in številnimi strokovnjaki od jeseni 2015 naprej v projektu Slovenska mreža prostovoljskih organizacij aktivno sodelovala v procesu nastajanja strategije.

Tej temi je posvetila 10. kongres prostovoljstva decembra 2015, izvedla vrsto posvetovanj v okviru ožjih tematskih skupin, v sodelovanju s Službo za NVO na MJU obiskala več ministrstev in jih seznanila s potrebami prostovoljskega sektorja ter argumentirala predloge za strategijo.
Poleg tega smo v času oblikovanja strategije na različne načine vodili posvetovalni proces s celotno mrežo in strokovno javnostjo, organizirali zaključni posvet v procesu javne razprave o tem dokumentu in z vsemi predlogi sproti seznanjali Ministrstvo za javno upravo. S predlogi prostovoljskega sektorja in pripombami k dokumentu, ki ga je MJU dalo v javno razpravo, smo seznanili tako MJU kot tudi  Svet Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij.
Pixabay volunteer strategija razvojaPridobili smo tudi medresorsko usklajene priloge k strategiji, v katerih so podrobneje opredeljeni pričakovani rezultati ukrepov in aktivnosti, ki naj bi jih ministrstva izvedla za spodbujanje razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva. Priloge, dostopne na http://www.prostovoljstvo.org/resources/files/pdf/Priloge_resorjev.pdf , bodo podlaga za spremljanje uresničevanja načrtovanih spodbud po posameznih ministrstvih.

Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom vabimo, da se seznanite s strategijo in njenimi prilogami ter aktivno sledite uresničevanju ukrepov in aktivnosti na področju razvoja prostovoljstva. Strategija bo imela mnogo večji vpliv, če bomo njene usmeritve širili v vseh lokalnih okoljih in na vseh vsebinskih področjih prostovoljstva.

Na Slovenski filantropiji bomo spremljali izvajanje strategije. Opažanja in vprašanja, povezana z uresničevanjem strategije, nam posredujte na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Lahko nas pokličete tudi na 01 433 40 24.
Foto: Pixabay.
***
Projekt Slovenska mreža prostovoljskih organizacij delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. Projekt se izvaja v okviru 11. prednostne osi Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943