• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Zaposlovanje mladih Evropejcev

Okoli 6 milijonov mladih Evropejcev nima zaposlitve. Kljub temu se na tem področju širi kar nekaj mitov, ki ne pomagajo pri iskanju rešitev, ugotavlja spletni portal priloznost.eu.

        Mit 1: Skoraj eden od štirih mladih Evropejcev ne more najti zaposlitve.
        Resničnost: Statistika brezposelnosti vključuje tiste, ki so vključeni na trg dela. Sem torej ne sodijo mladi med 15 in 24 letom, ki so vključeni v izobraževanje. Po podatkih OECD je the mladih, ki ne študirajo ali delajo 12,6 odstotkov.

        
        Mit 2: Brezposelnost mladih je med krizo povsod po Evropi narasla.
        Resničnost: Stopnja na ravni Evrope je vsekakor narasla, vendar je v nekaterih Evropskih državah upadla: Nemčija, Avstrija, Finska in baltske države.

        Mit 3: Največja težava je mladim omogočiti prvo zaposlitev.
        Resničnost: Zaposlitve, ki so mladim na voljo, so v večini začasne ali s skrajšanim delovnim časom. Mladi bodo v primerjavi s starejšimi zaposlenimi tudi prej na vrsti za odpuščanja. Njihova velika težava pa so tudi nizka plačila in malo možnosti za napredovanja.

        Mit 4: Brezposelnost mladih je nižja v državah z bolj izobraženo delovno silo.
        Resničnost: V nekaterih državah drži ravno nasprotno. V Španiji ima skoraj 40 odstotkov mladih med 25 in 34 letom univerzitetno izobrazbo, v Grčiji je takšnih mladih okoli 30 odstotkov. Kljub temu imata obe državi visoko stopnjo brezposelnosti mladih (več kot 55 %). Na drugi strani pa je v Nemčiji le okoli 25 odstotkov mladih z univerzitetno izobrazbo, saj tam mlade namesto v visokošolsko izobraževanje usmerjajo v usmerjeno poklicno izobraževanje s praktičnim delom.

        Mit 5: Ciljno usmerjeni programi so najboljša rešitev za brezposelnost mladih.
        Resničnost: Veliko držav je v boju z brezposelnostjo mladih napovedalo ambiciozne načrte za ustvarjanje delovnih mest za mlade z obljubami o nižjih obdavčitvah ali posojilih. Potrebno pa je iskati širše - načine za spodbujanje rasti podjetjij, da bodo lahko zaposlovala.

        Zavod Nefiks s projektom Naša Evropa - moja priložnost spodbuja mlade, da se uprejo mitom in izkoristijo svoje priložnosti doma in v Evropi. Uporabne vsebine portala priloznost.eu na področju zaposlovanja mladih, inovativnih idej za poklice in priznavanja neformalno pridobljenega znanja mlade motivirajo in opremijo za prihodnost. Delo v mladinskih organizacijah je gotovo ena izmed možnosti za mlade, da pridobijo ta praktična in uporabna znanja, ki jih na trgu dela še kako potrebujejo.
       

vir: http://www.businessweek.com/articles/2013-05-29/five-myths-about-europes-youth-unemployment-crisis

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943