• 2020 40 dni brez alkohola
  • 2020 sticisce link 2 970x200
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

delavnica "Prepoznavanje in razvoj kompetenc socialno izključenih"

Torek, 19.11.13 je mreža za socialno vključevanje – Vključen.si organizirala delavnico za zaposlene v NVO in prostovoljce na temo "Prepoznavanje in razvoj kompetenc socialno izključenih". Delavnico je vodila uni. dipl. andragoginja Alenka Blazinšek, ki je s svojimi izkušnjami iz področja strateškega načrtovanja, menedžmenta znanja in zaposljivosti mladih, predstavila pomen prepoznavanja in razvoja kompetenc socialno izključenih.

Delavnica je bila namenjena vsem, ki delajo z ranljivimi ciljnimi skupinami, ki niso uspele v formalnem sistemu in posledično težko prehajajo na trg dela, ne zgolj zaradi primanjkljaja formalne izobrazbe, pač pa tudi zaradi drugih omejitev. Na začetku delavnice smo spoznali, da kompetence obsegajo znanje in izkušnje, različne sposobnosti in veščine ter druge osebnostne lastnosti (karakterne lastnosti, motiviranost, vrednote idr.), ki skupaj zagotavljajo delovni uspeh. Potrebno se je zavedati, da uspešnost pomeni razvoj lastnih kompetenc, kar je zagotovilo za doseganje osebnih ciljev.

 Udeleženci delavnice so dobili vpogled kakšne vrste kompetenc poznamo, kako so kompetence definirane s strani Lisbonske pogodbe, na kakšen način lahko razvijamo svoje kompetence. Na praktičnih primerih so udeleženci spoznali, kako lahko socialno izključenim pomagajo pri pridobivanju kompetenc, s katerimi bodo uspešno nastopali na trgu dela.

Na delavnici sta bili predstavljeni dve organizaciji, ki omogočata pridobitev novega znanja in razvoj kompetenc. Namen Zavoda Nefiks je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenih znanj in kompetenc. Nacionalna poklicna kvalifikacija pa ponuja možnost ovrednotenja in potrditve spretnosti in znanj, pridobljenih z neformalnim učenjem. NPK je formalno priznana usposobljenost, ki je potrebna za opravljanje poklica.

Mreža za socialno vključevanje – Vključen.si si s svojim delovanjem prizadeva, da omogoča nevladnim organizacijam pridobiti nove ideje, znanja, ki omogočajo socialno izključenim čim hitrejšo vključevanje družbo in uspešno socialno integracijo posameznika. Zato se bomo še naprej trudili preko različnih usposabljanj ponuditi vsebine, ki bodo zanimive za uspešno delovanje NVO.

IMG 0316IMG 0310IMG 0316IMG 0317

 Gradivo iz delavnice

Mreža za socialno vključevanje – Vključen.si

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943