• Vkljucen si banner
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Mreža Vključen.si je v Zavodu Marianum, Veržej, pripravila srečanje in posvet na temo »Sodelovanje med civilno družbo in javno upravo za večjo socialno vključenost v Pomurju«

Na pozdravnem srečanju, ki je potekalo v prostorih Zavoda Marianum, kjer je čutiti pridih povezanosti z okoljem, smo z udeleženci ustvarili prijetno vzdušje v katerem je bila izražena potreba po sodelovanju in iskanju možnosti za učinkovito delovanje na področju socialne izključenosti. 

Srečanje se je pričelo z predstavitvijo udeležencev, kjer je vsak predstavil svoje delovanje na področju socialne izključenosti. Predstavitve smo zaokrožili z opisom mreže in njenega poslanstva. Vse prisotne smo povabili k sodelovanju in članstvu v mreži, saj sodelovanje pomeni večjo moč pri zagovarjanju interesov, oblikovanju politik in s tem zagotovitvi boljših pogojev za delovanje.
Nadaljevali smo z posvetom, pri katerem smo želeli, da se soočijo problemi in želje, s katerimi se srečujejo organizacije pri delovanju na socialnem področju. Poseben poudarek smo dali sodelovanju med javno upravo in NVO. Spraševali smo se kje so možnosti sodelovanja, kje so ovire, problemi in predstavili primere dobrih praks sodelovanja .
Na posvetu je bilo izpostavljenih kar nekaj ovir pri uspešnem delovanju NVO, najbolj izpostavljene so neupoštevanje NVO pri sprejemanju zakonov in pripravi predlogov, izenačitve NVO napram javnim ustanovam na področju infrastrukture, sredstev, pogojev dela, omejeno sodelovanje z gospodarstvom in nerazumevanje le-tega za delo NVO. Prav tako pa je veliko udeležencev izpostavilo problem krivic, ki jih je vnesla nova zakonodaja in birokratskih ovir pri pridobivanju sredstev in delovanju NVO. 
Srečanje, ki je potekalo v sproščenem vzdušju, je pripomoglo k soočenju in razpravi o nekaterih problematikah na področju socialno izključenih. Vsi prisotni so se strinjali da je potrebno državi predstaviti NVO kot partnerja in ne konkurenta,ki nekatere dejavnosti lahko opravlja uspešneje, ceneje in bolj kakovostno. Kot sklepno misel bi izpostavil pojem sodelovanja, saj le tako lahko prispevamo k razvoju nevladnega sektorja na področju sociale in učinkovitejšemu izvajanju storitev za socialno izključene

IMG 0023c

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943