• Vkljucen si banner
  • socialni teden 2015 970x200
  • vkljucen podprimo se

Svetovni dan boja proti rasni diskriminacij

21. marca obeležujemo svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji. Tema letošnjega dneva je problematika rasizma v športu, ki ostaja zaskrbljujoč pojav v mnogih delih sveta in vloga športa za ozaveščanje na področju boja proti rasizmu in rasni diskriminaciji.

Svetovni dan boja proti rasizmu so Združeni narodi prvič razglasili leta 1966. 21. marec zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi demonstracijami proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi. Šest let kasneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

Šport in človekove pravice si delita mnoge temeljne vrednote in cilje. Načela, na katerih temelji olimpijska listina, kot so nediskriminacija in enakost, so tudi temelj človekovih pravic. Olimpijska listina opredeljuje olimpizem kot življenjsko filozofijo, ki v harmonično celoto povezuje vrednote telesa, volje in duha. Olimpizem si prizadeva s povezovanjem športa in kulture ter vzgoje ustvariti način življenja, ki bi temeljil na veselju, izvirajočem iz napora, na vzgojni vrednosti dobrega zgleda in na spoštovanju splošnih osnovnih etničnih načel. Cilj olimpizma je s športom povsod omogočati harmoničen razvoj človeka in tako pomagati ustvarjati miroljubno družbo, ki skrbi za ohranitev človeškega dostojanstva.

 

Po podatkih Urada ZN za šport za razvoj in mir, dobro zasnovane športne aktivnosti, ki vključujejo vrednote športa - samodisciplina, spoštovanje nasprotnika, poštenost in timsko delo - lahko pripomorejo pri vključevanju marginaliziranih skupin in poučevanju posameznikovih vrednot potrebnih za preprečevanje in reševanje socialnih napetosti in konfliktov.

V današnjem času moramo sebi in družbi postaviti določena vprašanja, kot so ali smo sami nediskriminatorni, smo dovolj angažirani pri prepoznavanju rasne diskriminacije, se v našem življenju ravnamo po temeljnih načelih, ki so zapisani v Splošni deklaraciji o človekovih pravicah?

Grozote rasne diskriminacije se še vedno pojavljajo v naši družbi v različnih oblikah. Čas je, da se soočimo z njimi in sprejmemo odgovornost in celovite ukrepe za preprečevanje rasne diskriminacije. Odkrito, subtilno, včasih pa na institucionaliziran način; rasna diskriminacija in vse povezane oblike nestrpnosti so prisotne na vseh ravneh današnje družbe. Vzroki za pojav rasne diskriminacije so v strahu, strahu pred drugačnim, strah pred drugače mislečimi, strahu pred izgubo osebne varnosti.

Mreža za socialno vključenost – Vključen.si

Kontakt

  • Mreža za socialno vključenost - Vključen.si
  • Kristanova ulica 1,1000 Ljubljana
  • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Telefon: 030 646 943